Tagtik

Situatie loopt uit de hand: politie rijdt in op betogers in New York

De afgelopen 24 uur zijn de protesten tegen het zinloze politiegeweld geëscalleerd in de Verenigde Staten. In New York reden twee politiewagens zelfs in op een groep betogers. Dat is te zien op beelden die verspreid worden via Twitter. 

Aanleiding van de betogingen is het overlijden van de 46-jarige George Floyd in Minneapolis. De zwarte man stierf maandag na een brutaal politieoptreden in Minneapolis. De man werd bij zijn aanhouding hardhandig tegen de grond gewerkt door agenten. Eén van hen hield minutenlang zijn knie op Floyds nek. Op beelden van het incident is te zien hoe Floyd roept dat hij geen adem krijgt. Omstaanders die het gebeuren filmen, manen de agent aan zijn knie van Floyds nek te halen, maar die doet dat niet.

De dagen daarna zijn massaal veel mensen op de been gekomen om te protesteren tegen het zinloze politiegeweld. Ook al zijn in bepaalde Amerikaanse staten betogingen verboden wegens het coronavirus. In New York kwamen betogers gisteren voor de derde dag op rij de straat op. Gisteren liep de situatie echter plots uit de hand toen betogers een politiewagen tegenhoudt. De betogers bekogelden het voertuig met alles wat ze maar konden vinden op straat.

Even later komt een tweede politiewagen aangereden die zich een weg baant door de menigte. Meteen daarna komt ook de eerste politiewagen opeens in beweging. De barricade houdt het niet meer en schiet enkele meter vooruit, in de groep mensen. Verschillende betogers konden nog net op tijd wegspringen en zo de politiewagen ontwijken. Of er ook daadwerkelijk gewonden vielen is nog niet bekend.

Bill De Blasia, burgemeester van New York vindt de situatie zeer verontrustend. Hij probeerde de schuld bij de betogers te leggen en zei dat ze de politiewagens omsingelden. (Skwadra by Tagtik/Source: Global News, Twitter)

Ook dit kan u interesseren