Tagtik

Slechte punten tellen niet mee bij afstandsonderwijs

Bij de deliberaties van volgende week zullen leerkrachten de slechte punten van taken en toetsen die thuis zijn gemaakt niet meetellen met de algemene resultaten. Enkel als het resultaat minimaal beïnvloedt wordt zullen ze meegenomen worden in de beoordelingen. Dat advies geeft het ministerie van onderwijs en schrijft Het Nieuwsblad. Volgens topman Lieven Boeve van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen hadden niet alle kinderen evenveel leerkansen tijdens de periode van het afstandsleren. "Er is ook voldoende andere informatie om een juist beeld te krijgen van hoe een leerling presteerde.", klinkt het.

Leerlingen hebben maar liefst twee maanden onderwijs gevolgd van thuis. De klassenraden moeten volgende week alsnog een globaal en correct beoordelen hoe leerlingen presteerden het voorbije schooljaar. De cijfers van de drie trimesters worden bij elkaar opgeteld. De resultaten van het deel van het jaar voor corona wordt gewoon in rekening gebracht, net zoals die van de examens die de voorbije weken nog zijn afgenomen.

Wat echter niet zal meegenomen worden zijn slechte testen en taken tijdens de periode van het online afstandsleren. Ze worden enkel meegeteld als ze daardoor betere punten halen. "We hebben dat afgesproken omdat niet alle leerlingen op dezelfde manier hebben kunnen meedoen met dat afstandsleren. Sommige kinderen hadden geen computer of geen of minder toegang tot internet. We vinden dat het niet altijd duidelijk is of kinderen wel hun kansen gekregen hebben, vandaar de afspraak om de informatie die gehaald wordt uit de tijd van het afstandsleren enkel te gebruiken als ze de leerling ten goede komt.", zegt Boeve. 

De voorbije weken hebben heel wat scholen de leerlingen nog extra testen laten maken om beter te kunnen inschatten waar de leerlingen staan. "Ook feedback van ouders en leerlingen zelf zal dit jaar extra belangrijk zijn, Al die informatie samen moet ertoe leiden dat iedereen correct kan inschatten waar hij of zij staat en volgend schooljaar mee verder kan.", besluit Boeve. 

Ook dit kan u interesseren