Tagtik

"Staar je niet blind op die 10.000 stappen!"

Trek je er dit weekend op uit? Zin in een frisse neus om even te ontkomen aan alle beslommeringen? Dan hebben wij advies voor jou!

Bewegingsexperte Annelies Vandenberghe prijst namelijk deze week de wandelsport in Libelle. "Wandelen is een heel laagdrempelige vorm van bewegen. Het is makkelijk, goedkoop en bijna iedereen kan het. Het helpt om je gewicht onder controle te houden en heeft een gunstig effect op je bloeddruk, cholesterol, bloedsuikerspiegel … Je verkleint er ook je kans op bepaalde ziektes mee, zoals darm- of borstkanker en diabetes type 2. Wandelen zorgt bovendien voor sterkere spieren en botten (een pluspunt op latere leeftijd), maar ook voor minder rugpijn, minder gewrichtsklachten en minder vermoeide ogen. Daarnaast doet wandelen ook wonderen voor je mentale gezondheid. We zien dat mensen die voldoende bewegen meer energie hebben en gelukkiger zijn, beter slapen en beter presteren op het werk. Je krijgt meer tijd voor jezelf wanneer je regelmatig gaat stappen, voelt je fitter en jonger …"

10.000 stappen, het is ondertussen een beroemd cijfer. Die 10.000 stappen verspreid over de ganse dag, kunnen je gezondheid verbeteren. Dit cijfers geldt voor volwassenen tot 65 jaar; daarna is dat 8.000 stappen.

Maar, zegt Annelies Vandenberge, staar je niet blind op dat cijfer: "Elke stap telt! Elk beetje beweging is beter dan niets. In die 10.000 stappen zitten trouwens alle bewegingsmomenten waarbij je hartslag en ademhaling lichtjes stijgen. Fiets je bijvoorbeeld 10 minuten aan een matige intensiteit, mag je dat omrekenen naar 1.500 stappen".

Belangrijk blijft om te werken met tussendoelen; bouw geleidelijk op, afhankelijk van wat je zelf wil en kan. Plan het wandelen in je dagelijkse routine in. Ook bij minder goed weer of ook ’s avonds kan je gaan wandelen; kies voor een veilige route en aangepaste kledij.

(Skwadra by Tagtik/Source: Libelle/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren