Tagtik

Steven Van Gucht: "Ik maak me geen zorgen over de vakantie"

Er zijn behoorlijk meer mensen in België die besmet raakten met het coronavirs en die in het ziekenhuis belanden ten opzichte van vorige week. Toch ziet viroloog Steven Van Gucht nog niet echt redenen om te panikeren.

Die stijgingen lijken vrij spectaculair, zegt Van Gucht in 'Laat', maar eigenlijk gaat dat in absolute aantallen nog altijd over relatief weinig besmettingen, benadrukt hij. Het aantal opnames is volgens hem ook niet zorgwekkend, omdat de druk op de zorgsector beperkt blijft.

De stijging die we nu in België vaststellen is dus normaal en niet zorgwekkend, benadrukt Van Gucht. Zou het toch opnieuw dramatisch kunnen worden? Daarvoor kijken we naar andere landen zoals Portugal en Zuid-Afrika, legt Van Gucht uit. Zij hebben al een gelijkaardige golf doorgemaakt en die is vanzelf weer gaan liggen. "We hopen dat we hier hetzelfde gaan zien", zegt Van Gucht.

Op de vraag of hij zich zorgen maakt over buitenlandse reizen tijdens de zomervakantie antwoordt Van Gucht vastberaden: "Nee, eigenlijk niet". "Of je op de metro zit in Madrid, Parijs of Brussel maakt op dit moment eigenlijk weinig uit. Je ziet dezelfde dynamiek in verschillende landen." Het zijn vooral de omikron-subvarianten die overal zitten. "Het maakt op dit moment dus niet zoveel uit waar je precies zit. Op dat vlak maak ik me niet zo veel zorgen. Reizen kan."

(Skwadra by Tagtik/Source: Laat/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren