Tagtik

Stijging coronacijfers: "Er komt een golfje aan"

Een stijging van +30% van de besmettingen en van +9% in de hospitalisaties op weekbasis: de coronacijfers gaan opnieuw in stijgende lijn. Voor de experten is het geen verrassing, want dit was te verwachten na de versoepeling van de maatregelen, in combinatie met de carnavalsvakantie.

Voor viroloog Marc Van Ranst is het duidelijk dat er "een golfje" zit aan te komen. "Het is toch iets om te monitoren. Ook omdat dit niet alleen komt", zo vertelt hij bij HLN Live.

"Veel mensen hebben nu een omikroninfectie of - als ze ziek zijn en dezelfde symptomen hebben - vermoedelijk influenza. Dat maakt dat de situatie in de ziekenhuizen nog altijd niet comfortabel is", zegt de viroloog.

Om opnieuw maatregelen te verstrengen is er geen draagvlak in de maatschappij, zo beseft Van Ranst. Maar: "Voorzichtig zijn is altijd mogelijk. Enkele maatregelen zijn gewoontes geworden, zoals wat meer afstand houden en voorzichtiger zijn met nauwe contacten. Dat kan eenieder voor zichzelf doen. Let er ook op dat je je altijd in goed geventileerde ruimtes bevindt. Dat kan allemaal een impact hebben."

(Fausto by Tagtik/Source: HLN/Picture: Clement Falize via Unsplash)

Ook dit kan u interesseren