Tagtik

Tien eenvoudige tips om drama's bij barbecueën te voorkomen

De temperaturen klimmen vlotjes richting en boven de 30 graden, dat doet heel wat Belgen snakken naar een heerlijke barbecue. Om van een zorgeloze zomeravond met vers gebakken vlees en groenten te kunnen genieten, moeten wel enkele veiligheidsprincipes gerespecteerd worden. We zetten ze hier voor u op een rijtje.

1. Plaats uw BBQ op een stabiele ondergrond
Plaats uw BBQ op een stabiele, vlakke en stevige ondergrond en uit de wind. Plaats je BBQ ook nooit in de buurt van tenten, parasols, tafellakens en struiken.
2. Voorzie een BOB voor de start van de BBQ
Diegene die bakt, moet nuchter blijven om ongelukken te vermijden.
3. Barbecue niet in ontbloot bovenlijf
Draag bij voorkeur een linnen of katoenen short en handschoenen. Licht ontbrandbare kledij zoals een nylon zwembroek of bikini zijn uit den boze. Bij vuur krimpt en smelt textiel met een synthetische samenstelling. Smeltend textiel heeft een hoge temperatuur en veroorzaakt diepe brandwonden.
4. Bedien veilig
Gebruik spiezen met een houten handvat. Metalen handvaten warmen op en worden dus gloeiend heet. Gebruik een vleestang om het vlees of de vis om te draaien. Prik niet te veel in het vlees: het sap of vet spat omhoog en geeft extra vlammen.
5. Hou kinderen en huisdieren op 2 meter afstand
Kinderen en huisdieren houdt u best op minstens 2 meter van je BBQ aangezien ze vaak speels en onvoorspelbaar zijn. Een emmer water, een emmer zand, brandblusser of een branddeken naast de barbecue is geen overbodige luxe.
6. Zo vermijdt u een steekvlam
Gebruik geen methanol, benzine, brandgel/brandpasta of petroleum als aanmaakmiddel. Deze middelen kunnen in combinatie met open vuur een steekvlam veroorzaken. Een steekvlam kan ernstige brandwonden geven in het gezicht of aan de hals, borst, armen en handen. Steek het vuur aan met producten en houtskool die een CE-markering hebben.
7. Zet aanmaakvloeistof niet in de volle zon
Bij aanmaakvloeistof is het belangrijk de fles niet in de volle zon te zetten of ze te openen dicht bij een open vuur.
8. Controleer de toevoer van een gasbarbecue
Kijk de toevoerslang van uw gasbarbecue na op gaatjes. Dit doet u door de slang in te smeren met zeep. Als er belletjes ontstaan, weet u dat het tijd is voor vervanging.
9. Gebruik geen haardroger
Blaas ook niet om het vuur van extra zuurstof te voorzien, gebruik een blaasbalg of waaier. Veel mensen gebruiken een haardroger om het vuur aan te wakkeren, maar dat kan een steekvlam veroorzaken.
10. Opgepast bij het opruimen
Na gebruik blijft een barbecue nog heel lang heet. Verplaats nooit een brandende of warme BBQ. Gebruik bij houtskool indien nodig water of zand om te doven. Ruim de as pas op als de BBQ helemaal afgekoeld is (meestal de dag nadien). Een elektrische BBQ? Vergeet de stekker niet uit te trekken. BBQ op gas? Draai de gaskraan dicht en zet de warmtestand uit.

Laat die lange zomeravond maar komen!

(Skwadra by Tagtik/Source: Brandweer, gezondheid.be en Brandwondencentrum Neder-Over-Heembeek/Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren