Tagtik

Tijd om planten te kopen: enkele gouden tips voor jouw groene oase

Met het stijgen van de temperaturen, stijgt ook de drang om die plantjes te gaan kopen voor onze tuin. En wanneer je een mooie tuin wil, is een goede plantenkeuze natuurlijk belangrijk. Je wil dan ook de beste plantjes bemachtigen in het tuincentrum. Maar hoe kies je nu een kwaliteitsvol plantje dat lang meegaat?

Hou rekening met de volgende tips:
Bladeren
Deze vertellen al veel over je plant! De bladeren moeten stevig zijn en er mooi frisgroen uitzien. Laat planten met bruine, opgekrulde of droge bladeren staan. Bruine randjes, rare verkleuringen, plakkerige bladeren wijzen op een mindere kwaliteit. Controleer ook op en onder de bladeren op beestjes! Deze zorgen voor gaatjes, verkleuringen en vlekken.
Wortels
Haal de plant even uit de pot en kijk hoe de wortels er uitzien; deze moeten wit zijn.
Vochtige aarde
De aarde in de pot moet lichtjes vochtig zijn en zacht aanvoelen. Vaak is de aarde te droog en is de potgrond samengekoekt en verkalkt. Je mag dan deze plant wel kopen, maar je moet deze thuis verpotten.
Bloemen in knop
Indien je een plant koopt die bloemen draagt, kies er dan één uit waarvan de bloemen nog in knop zitten. Zo heb je thuis langer geniet van die mooie bloemen. Bloemen die buiten hun seizoen in bloei staan zijn ook niet echt te vertrouwen; vaak zijn deze planten in de serre geforceerd in bloei getrokken. Deze doen het meestal niet goed als je ze verpot of buiten plant.
Mos of schimmel
Als je wat schimmel of mos op de bodem ziet, wijst dit er op dat de plant wat te nat heeft gestaan. Zolang de bladeren er goed uitzien, kan je deze plant gerust kopen. Het is niet uitzonderlijk dat er mossen groeien in de serres van tuincentra; het is er trouwens vaak vochtig.
Ga voor lokaal
Bekijk het etiket met de plantensoort en kijk naar de oorsprong van de plant. Wanneer er Nederland of België op het etiket staat vermeld, weet je dat de kwaliteit doorgaans goed is.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren