Tagtik

Tweedeverblijver eist 50 euro van staat per dag dat hij niet naar de Kust kan

Een man die een apartement aan de Belgische Kust bezit, heeft dinsdag een deurwaarder naar het kabinet van federaal minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem gestuurd met een dagvaarding. De tweedeverblijver eist 50 euro per dag van de Belgische staat, omdat hij de lockdown niet mag uitzitten in zijn buitenverblijf aan de Belgische kust.

De man met het buitenverblijf in kwestie, die anoniem wil blijven, stelt dat zijn eigendomsrecht geschonden wordt en vraagt daarom een vergoeding. De rechtszaak wordt ten gronde ingeleid bij de burgerlijke rechtbank van eerste aanleg in Brussel.

Het huidige ministerieel besluit dat een inreisverbod oplegt naar een buitenverblijf is niet wettelijk volgens Stijn Verbist, advocaat van de tweedeverblijver. Er moet een uitdrukkelijke wettelijke basis zijn en die voorwaarde is niet vervuld. Zo wordt het eigendomsrecht van de persoon in kwestie beperkt, stelt de advocaat. "In de laatste versie van het ministerieel besluit beveelt men aan dat er in de eigen stad of gemeente inkopen worden gedaan. Dat betekent dat het niet verboden is om dat in een andere stad of gemeente te doen en dan zie ik het probleem niet voor mensen die zouden beslissen om in hun buitenverblijf de lockdownperiode te willen doorbrengen. Voor sommige mensen is het buitenverblijf zelfs aangenamer. De visie is dat men de keuze moet hebben", verklaart Verbist bij Belga.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren