Tagtik

"Vaccinatie zorgpersoneel moet vanzelfsprekend zijn"

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) is voorstander van een verplichte vaccinatie voor het zorgpersoneel, zo verklaarde hij maandagavond in 'Terzake' op Canvas. Voor Margot Cloet van Zorgnet Icuro, een Vlaams netwerk van zorgorganisaties, is de vaccinatieverplichting voor zorgpersonaal altijd vanzelfsprekend geweest.

Bij HLN hoopt Cloet dat de verplichting zo snel mogelijk in de wetgeving kan worden gegoten en dat begin volgend jaar met de verplichte inenting kan worden begonnen. Met een vaccinatiegraad van ongeveer 80 procent in Vlaanderen vindt Cloet de verplichting nuttig om ook de resterende 20 procent gevaccineerd te krijgen. Voor Brussel, met een zeer lage vaccinatiegraad, is de verplichting nog belangrijker.

Volgens Cloet zou vaccinatie een vanzelfsprekendheid moeten zijn voor wie in de zorg werkt of gaat werken: "Wie nu in de zorgsector aan de slag is, moet nu al verplicht een hepatitis B-prik hebben en in sommige functies, bijvoorbeeld in een mortuarium, zijn nog andere inentingen verplicht. In een volgende stap kan je als werkgever in de zorg niemand meer tewerkstellen die geen coronaprik heeft gehad", zo klinkt het bij de topvrouw van Zorgnet Icuro.

"Natuurlijk kan je niemand met geweld verplichten zich te laten vaccineren. Maar wat wel kan is dat vanaf nu zorginstellingen enkel maar mensen mogen aanwerven die tegen corona gevaccineerd zijn", zo zegt Cloet bij Het Nieuwsblad.

Ook de Orde van Geneesheren reageerde al positief op de intentie van minister Vandenbroucke. Uit een eerdere rondvraag van de Artsenkrant bleek 98 procent van de artsen gevaccineerd te zijn.

(Fausto by Tagtik/Source: HLN, Nieuwsblad/Picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren