Tagtik

Vaccins voorkwamen 88.000 ziekenhuisopnames in Nederland op 1 jaar tijd

Volgens een schatting van het Nederlandse gezondheidsinstituut RIVM hebben de vaccinaties tegen het coronavirus 88.000 ziekenhuisopnames voorkomen tussen augustus 2021 en augustus 2022.

"De vaccinaties tegen het coronavirus hebben in deze 13 maanden naar schatting 87.676 ziekenhuisopnames voorkomen. De meeste opnames zijn voorkomen bij mensen van 60 jaar en ouder: 68.152. In de jongere leeftijdsgroepen was dit aantal kleiner. Toch zijn ook in de leeftijdsgroep van 12 tot 49 jaar in deze tijd zo’n 7.568 ziekenhuisopnames voorkomen", zo staat te lezen op de website van het RIVM.

Het RIVM heeft het over een "voorzichtige schatting": "In deze analyse heeft het RIVM bijvoorbeeld de indirecte effecten van vaccinatie namelijk niet meegenomen. Gevaccineerde mensen hebben een kleinere kans om anderen te besmetten. Daardoor zijn er minder mensen ziek geworden die anders mogelijk ook in het ziekenhuis terecht waren gekomen."

Voor de schatting maakte het RIVM gebruik van "gegevens over het werkelijke aantal ziekenhuisopnames van stichting NICE, de geschatte vaccineffectiviteit per dag, en de vaccinatiegraad voor de basisserie, booster en eerste herhaalprik." 

(Fausto by Tagtik/Source: RIVM.nl/Picture: Mufid Majnun on Unsplash)

Fausto

Fausto

Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren