Tagtik

Van Gucht: "Besmettingen als parameter voor toerisme nog altijd relevant"

Mensen die op reis zijn of die terugkeren van vakantie houden misschien wel angstvallig de kleuren op de kaart van het ECDC, het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding van de Europese Unie, in het oog. Die kleuren bepalen immers wat een toerist dient te doen voor zijn vertrek of bij zijn terugkeer.

Om die kleuren te bepalen, wordt gekeken naar het aantal besmettingen in een bepaalde regio over een bepaalde periode. Maar is het nog wel goed om het aantal besmettingen te hanteren als parameter nu er steeds meer mensen gevaccineerd zijn en minder ziek worden als ze besmet raken?

Volgens viroloog Steven Van Gucht van Sciensano is het nog altijd nuttig om besmettingen als parameter te gebruiken.

"Wanneer toeristen naar het buitenland trekken, willen we vooral weten hoeveel ­virus er circuleert. Daarvoor zijn ziekenhuisopnames geen goede indicator meer", aldus Van Gucht bij De Standaard. "Intussen zijn die door de vaccinatiecampagne stevig gedaald, waar­door ze meer zeggen over het succes van de vaccinatiecampagne in een land dan over de viruscirculatie."

Volgens Van Gucht blijven er nog altijd grote verschillen in hoe mensen hun vakantie doorbrengen, ongeacht de kleur van het land op de ECDC-kaart: "Er zijn grote verschillen in risico’s tussen pakweg een wandelvakantie in de natuur en een feestvakantie."

(Fausto by Tagtik/Source: De Standaard/Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren