Tagtik

Van Gucht: "Opvallend weinig contacten met hoog risico bij contactonderzoek"

Op de persbriefing over de evolutie van de verspreiding van het coronavirus kon het crisiscentrum de dalende trends in het gemiddelde aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en sterfgevallen van de voorbije dagen bevestigen.

De virologen hadden het ook over een opmerkelijke vaststelling bij het contactonderzoek.

Dat contactonderzoek is nu al een week bezig: callcenters bellen mensen op die in contact zijn geweest met een besmet persoon om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Viroloog Steven Van Gucht meldde dat de gecontacteerde personen opvallend weinig contacten met hoog risico toegeven: gemiddeld 1 of zelfs geen. "Dat is laag, normaal verwachten we er 4 of 5. We weten niet hoe dit komt, maar we vermoeden dat mensen misschien wat schroom hebben," aldus Van Gucht.

Hij benadrukte dat de gegevens die de contactonderzoekers verzamelen, niet zullen worden gebruikt om mensen te bestraffen, ook al zouden ze de lockdownmaatregelen hebben overtreden. "Het is belangrijk dat we solidair zijn en alle contacten aangeven. U zal niet gestraft worden en ook niet gestigmatiseerd. Enkel door open kaart te spelen, kunnen we een tweede golf vermijden", aldus Van Gucht nog.

Het wordt nu afwachten wat de gevolgen zijn van de versoepeling die begin mei is ingezet: "Dat houdt risico's in die we mogelijk pas binnen twee weken in de statistieken zien. Een tweede uitbraak is mogelijk, maar hoeft er niet noodzakelijk te zijn. Het contactonderzoek is daarin een essentiële strategie."

(Fausto by Tagtik/Source: info-coronavirus.be, De Morgen, De Standaard/Picture: Belga)

Fausto

Fausto

Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren