Tagtik

Van Gucht: "Weten niet hoe lang immuniteit duurt"

Uit het onderzoek van epidemioloog Pierre Van Damme van de universiteit van Antwerpen blijkt dat 6 procent van de bevolking over antistoffen tegen het coronavirus beschikt. Dat blijkt uit het onderzoek van 3400 stalen die twee laboratoria om de drie weken verzamelen.

Omdat het over een nieuw virus gaat, weten we nog niet hoe lang iemand die besmet is geweest met het coronavirus, ervoor immuun is. Dat verklaarde viroloog Steven Van Gucht op de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum van vrijdag: "We weten niet precies hoe lang die antistoffen aanwezig zijn in ons bloed. Antistoffen zijn ook maar een deel van de immuniteit, daar spelen ook nog andere aspecten in mee die we nu nog niet kennen."

"Ik vermoed dat mensen die besmet zijn, beschermd zijn tegen ernstige ziekte. Ze zijn misschien niet noodzakelijk beschermd tegen een tweede besmetting", zo zegt de viroloog nog. "Maar we zien dat bij andere coronavirussen: mensen die al ziek geweest zijn, kunnen opnieuw besmet geraken, maar meestal verloopt de ziekte dan heel mild."

(Fausto by Tagtik/Source: VRT NWS/Picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren