Tagtik

Vanaf nu kun je alle rapporten over crèches zelf lezen

Vanaf maandag 19 december kan iedereen de inspectierapporten van de kinderdagverblijven in Vlaanderen online raadplegen.

Door de vele recente schandalen in crèches wil de Vlaamse overheid meer transparantie bieden. Ouders konden vroeger op aanvraag ook al inspectierapporten inkijken, maar dat vergde telkens heel wat tijd en geduld.

"In de kinderopvang wordt door het merendeel van de initiatieven heel goed werk geleverd dankzij duizenden medewerkers. De publicatie van de inspectierapporten is een belangrijke stap om ouders te informeren over de kwaliteit en de veiligheid in de kinderopvanginitiatieven", zo meldt bevoegd minister Hilde Crevits (CD&V) bij Het Nieuwsblad. "We merken in de aanvragen van de voorbije maanden dat ouders daar terecht naar op zoek zijn."

Via de website van de zorginspectie (https://www.departementwvg.be/zorginspectie) kunnen de rapporten nu digitaal worden opgevraagd, al zijn die niet volledig, want privacygevoelige informatie is er niet in opgenomen. Op de website kunnen ook rapporten over woonzorgcentra en ziekenhuizen worden geraadpleegd.

Voorlopig zijn er alleen maar verslagen te vinden die gemaakt zijn na 17 november, de datum vanaf wanneer inspecteurs moeten melden dat het rapport online te vinden zal zijn. Oudere rapporten kunnen nog altijd worden opgevraagd.

(HL/Source: Nieuwsblad/Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren