Tagtik

"Vooral tieners zijn nu verantwoordelijk voor de besmettingen"

Viroloog Steven Van Gucht is vrijdag op de persconferentie van het crisiscentrum duidelijk in zijn analyse van de huidige coronacijfers: Het zijn vooral jonge mensen die in het ziekenhuis belanden en het zijn voornamelijk de tieners die voor de besmettingen zorgen.

Van Gucht benadrukt dat de gunstige evolutie zich blijft doorzetten in België. "Gisteren zijn we onder de 500 patiënten op intensieve zorgen geraakt. Deze dalende trend betekent dat er meer aandacht kan worden gegeven aan de niet-covid zorg", stelt Van Gucht. Als de cijfers het zo blijven goed doen, zouden we in de eerste week van juni zelfs onder een gemiddelde van 75 ziekenhuisopnames per dag uitkomen. In totaal liggen er momenteel 1.366 coronapatiënten in het ziekenhuis.

Coronacijfers blijven dalen

Het profiel van de gemiddelde covidpatiënt die in het ziekenhuis terechtkomt, is lichtjes gewijzigd. "We zien de ziekenhuisopnames vooral dalen bij de 65-plussers. Er liggen voornamelijk 40 en 50-plussers in het ziekenhuis, het gaat om 43 procent van het totaal aantal hospitalisaties. Ook worden meer twintigers en dertigers opgenomen dan 80-plussers. Dat komt omdat er minder 80-plussers worden opgenomen door de vaccinatie in die groep", legde Van Gucht uit.

Het zijn nu vooral tieners die voor nieuwe coronabesmettingen zorgen in ons land, daar is er immers een toename van 14 procent. Tieners zijn nu verantwoordelijke voor 1 op 5 van de vastgestelde besmettingen, geeft Van Gucht meer uitleg. Ook bij de 90-plussers is er een lichte toename te zien. Volgens Van Gucht gaat het over een kleine stijging. Bij die categorie is er sprake van kleine piekjes, waarschijnlijk door besmettingen in woon-zorgcentra.

De kracht van het vaccin

Ook het gemiddeld aantal overlijdens blijft verder dalen. Gemiddeld vielen er de afgelopen week 17 overlijdens per dag (-13 procent). De overlijdens in de leeftijdscategorie van 45 tot 64 jaar nemen wel nog toe, terwijl die bij de oudere leeftijdsgroepen stelselmatig afnemen. Momenteel vindt 20 procent van de overlijdens plaats bij mensen jonger dan 65 jaar. "Wanneer we dat vergelijken over het ganse verloop van de pandemie, dan bedroeg dat slechts 7 procent van de overlijdens. Dit is opnieuw een overtuigende illustratie van de uitstekende bescherming die het vaccin biedt bij de oudere generaties", besluit Van Gucht.

(Skwadra by Tagtik/Source: Sciensano/Illustration picture: Sciensano)

Ook dit kan u interesseren