Tagtik

'Voortaan weten of je partner agressief was in vorige relaties?'

In het Verenigd Koninkrijk kan de politie je op de hoogte brengen als je huidige partner agressief was in zijn of haar vorige relatie. Dat systeem heet “de wet van Clare” (of ook het “Domestic Violence Disclosure Scheme”). Het werd er in 2014 ingevoerd na de moord op Clare Wood door haar ex-lief in 2009.

Het Instituut voor gelijkheid van vrouwen en mannen vindt dit een goed idee en wil dit ook in België invoeren. “We moeten toch eens serieus nadenken of we dat niet mogelijk moeten maken”, zegt adjunct-directeur Liesbet Stevens in de Pano-reportage over partnergeweld woensdag. Er is immers in veel gevallen sprake van een dader die in meerdere relaties gewelddadig is. Staatssecretaris Sarah Schlitz (Ecolo) laat alvast weten dat het voorstel "bespreekbaar" is. “We staan open voor elke maatregel die toekomstige slachtoffers kan vermijden. In die optiek bekijken we dat buitenlandse voorbeeld, maar hebben we ook de evidente bekommernissen. We moeten bijvoorbeeld ook de privacy van betrokkenen respecteren", zegt Schlitz.

In het VK kan je zelf naar de politie stappen om informatie in te winnen over je partner, daarnaast kan de politie ook proactief mensen inlichten als ze een risico lopen in hun huidige relatie.

(Skwadra by Tagtik/Source: Pano/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren