Tagtik

Vrees voor tekort griepvaccin in het najaar

Rond deze tijd schatten de overheden over de hele wereld in hoeveel griepvaccins ze denken nodig te zullen hebben in het najaar. Het duurt immers zes maanden om die vaccins te produceren.

De vraag zal wellicht veel groter zijn door de coronacrisis: mensen zullen zich extra willen beschermen tegen een besmetting met het coronavirus en dus wordt gevreesd voor een tekort aan griepvaccins in de komende herfst en winter.

Niet alleen voor kwetsbare personen, maar ook voor de overheid is het goed dat zoveel mogelijk mensen een griepvaccin krijgen. "Het kan de verwarring tussen wie besmet is met Covid-19 en met de griep inperken. Het lijkt mij logisch dat we dit najaar zoveel mogelijk mensen proberen te vaccineren. De vraag zal zijn: hebben we genoeg vaccins?", aldus viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) bij De Morgen.

Volgens de krant zullen de grote farmabedrijven echter niet meer griepvaccins leveren aan België dan in het verleden, zo'n 2,8 miljoen vaccins. "Daarom vragen we de Hoge Gezondheidsraad om een advies over wie eerst gevaccineerd moet worden", zo zegt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). Wellicht zullen kwetsbare groepen voor het coronavirus en het zorgpersoneel voorrang krijgen.

(Fausto by Tagtik/Source: De Morgen/Picture: Pixabay)

Fausto

Fausto

Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren