Tagtik

VRT reageert op acteur die hoofdverdachte is in dossier kindermisbruik

DPG Media, de mediagroep waar ook VTM toe behoort, en VRT hebben inmiddels gereageerd op het nieuws dat een bekende acteur die uitgebreid voor hen gewerkt heeft, meerdere kinderen zou misbruikt hebben. Een 51-jarige acteur die onder meer voor kinderprogramma’s en -films werkt, werd vorige week opgepakt in een onderzoek naar vermoedelijk kindermisbruik.

De vermoedelijke praktijken van de Vlaamse acteur werden opgemerkt toen een Nederlandse journalist een undercoveronderzoek voerde voor Het Laatste Nieuws. Het parket kreeg de bezwarende informatie doorgespeeld en pakte de Belg vervolgens op.

De Antwerpse acteur beweerde in een gesprek dat gefilmd werd met een verborgen camera door een Nederlandse journalist van het onderzoekscollectief 'Vrije Vogels' dat hij seks had gehad met vijf of zes jongens van 14 jaar. Daarnaast ging hij ook in op een uitnodiging om een 10-jarige jongen te ontmoeten in een hotelkamer. De dader was volgens de Nederlandse journalist zelfs dagelijks te zien in kinderprogramma's op de Vlaamse televisie.

Het gaat om een Vlaamse acteur van 51 uit Antwerpen. De voorbije twintig jaar speelde hij grote en kleine rollen in tientallen producties van Studio 100, VTM, VRT en Disney.

'Na een eerste analyse naar mogelijke strafbare feiten heeft het parket beslist om een onderzoeksrechter te vorderen voor de kwalificatie verkrachting van minderjarigen', meldt het parket. Bij een huiszoeking op 23 juli werden computerbestanden in beslag genomen. De acteur zelf ontkent de aantijgingen en zegt niet voorgeleid te zijn bij de onderzoeksrechter. Intussen wordt het gerechtelijk onderzoek verdergezet.

'De situatie is zeer ernstig', zegt An Goovaerts, woordvoerder van DPG Media. 'De komende uren en dagen gaan we onderzoeken wat ze precies inhoudt, het gerechtelijk onderzoek ook. Dan zullen we bekijken welke verdere stappen we ondernemen', klinkt de officiële communicatie van DPG Media.

DPG zou momenteel geen samenwerking met de bewuste acteur hebben. Het wordt afwachten wat er met producties met de man uit het verleden zal gebeuren.

Ook bij VRT reageert men voorzichtig, maar krachtdadig: 'We zijn bij de VRT niet op de hoogte van het onderzoek. Indien we verdere informatie ontvangen, zullen we gepaste maatregelen nemen', reageert woordvoerder Hans Van Goethem kort.

(Skwadra by Tagtik/Source: HLN/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren