Tagtik

Waarom ministers zo graag wilden dat Tomorrowland plaatsvond

Er komt deze zomer geen editie van Tomorrowland, het wereldberoemde dancefestival in De Schorre in Boom. De organisatoren gooien zelf de handdoek in de ring nadat de burgemeesters van Boom en Rumst vorige week weigerden de nodige vergunning af te leveren: zij zien het niet zitten om in deze coronatijden een groot evenement te laten plaatsvinden op hun grondgebied.

Hoge politieke kringen probeerden deze week nog om de burgemeesters op andere gedachten te brengen: Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld), Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) spraken met de burgemeesters.

Dat de ministers er zich mee moeiden, moet niet vreemd lijken. De organisatoren (en hun leveranciers) lijden een groot financieel verlies, maar ook de Vlaamse regering is 1,8 miljoen euro kwijt: die voorschotregeling moet niet worden terugbetaald als het festival moet worden geannuleerd wegens corona.

Bovendien is de economische impact van het festival enorm. In 2019 liet Tomorrowland een studie uitvoeren waaruit bleek dat zo'n 93 miljoen euro zou terugvloeien naar de Belgische overheid via RSZ, personenbelasting, vennootschapsbelasting en BTW.

(Fausto by Tagtik/Source: HLN, Nieuwsblad/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren