Tagtik

Waarom noemt VRT Brusselse hongerstakers foutief 'asielzoekers'?

De hongerstaking van de illegalen mag dan al enkele dagen voorbij zijn, de berichtgeving rond de hongerstakers blijft voor beroering zorgen. Tijdens reportages werden de illegalen door de VRT steevast 'asielzoekers' genoemd, terwijl het niet gaat om asielzoekers. Bij een journalist van De Standaard groeide de frustratie. "Maar enfin collega’s, deze mensen zijn geen asielzoekers, maar sans-papiers.", klinkt het op Twitter. 

De illegalen waren enkele weken geleden in hongerstaking gegaan om druk te zetten op staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (Open VLD). Doel van de sans-papiers was natuurlijk om geregulariseerd te worden. Uiteindelijk kwam de hongerstaking op 21 juli ten einde. 

Bij de berichtgeving van de openbare omroep omtrent dit dossier werden de hongerstakers consequent 'asielzoekers' genoemt. Waarom gebruikt de VRT dan steeds die foute term, vragen heel wat mensen zich af. Vindt de openbare omroep dat de term illegalen een te negatieve connotatie heeft en is het dus een bewuste foutieve woordkeuze, of is het onwetendheid? Beide opties zouden een openbare omroep alleszins onwaardig zijn.

Niet alleen de journalist van De Standaard stoorde zich aan die foutieve benaming. Op Twitter regende het reacties op de fout van de VRT nieuwslezers. Vooralsnog is niet bekend waarom de openbare omroep consequent de verkeerde benaming gebruikte. (Skwadra by Tagtik/Source: Twitter, PAL NWS)

Ook dit kan u interesseren