Tagtik

Wat is 'Facebook jail' en hoe kom je er terecht?

U hebt tijdelijk geen toegang meer tot uw Facebook-profiel? U bent helemaal niet alleen in deze situatie want heel wat mensen zijn immers tijdelijk geschorst door het sociale medium na het posten van een foto van zwarte piet, een blote borst of een complottheorie.

Zo werd ook het profiel van de Vlaamse cartoonist Erwin Vanmol een weeklang ontoegankelijk nadat hij een foto van een in Vlaamse leeuw gehulde ridder en een donkerkleurige zwarte piet had geplaatst.

Facebook jail, oftewel het bannen of toch sterk inperken van schrijfrecht op het medium, gebeurt de afgelopen jaren steeds meer. Meta, het achterliggende bedrijf dat tot voor kort bekendstond als Facebook, probeert namelijk al geruime tijd de strijd aan te binden met desinformatie, pornografie, racisme of kwetsende berichten. Afhankelijk van het aantal keren dat je een overtreding begaat tot de ernst ervan, kan de duur van een beperking variëren van enkele uren tot 21 dagen. Alleen lijkt het er sterk op dat die tijdelijke blokkering niet altijd terecht is. "Beslissen waar de grens ligt tussen vrije en schadelijke meningsuiting is een van de meest complexe beslissingen die we moeten nemen", laat een woordvoerder van Meta weten. "We hebben hard gewerkt om ervoor te zorgen dat een maatregel altijd eerlijk en proportioneel is. Een eerste overtreding of strike resulteert in een waarschuwing zonder gevolgen. Wie herhaaldelijk ons beleid overtreedt, kan wel toegang tot bepaalde functies verliezen. We weten ook wel dat mensen en technologie soms fouten maken. Daarom bieden we de mogelijkheid aan in beroep te gaan."

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren