Tagtik

"We zijn wereldwijd aan laatste coronagolf bezig"

Volgens biostatisticus Tom Wenseleers (KU Leuven) zal het coronavirus niet verdwijnen en is dat een reden waarom we ons maar beter kunnen laten vaccineren. Een grote golf van coronabesmettingen ziet hij niet meer komen.

"Ik heb op dit moment geen enkel bewijs dat er een stam circuleert die besmettelijker is of een evolutionair voordeel heeft tegenover de deltavariant", zo vertelt hij bij De Morgen. "We zijn volgens mij wereldwijd aan de laatste grote golf bezig. Een soort exit wave, die zich vooral onder de niet-gevaccineerden zal afspelen."

Net daarom kunnen we maar beter gevaccineerd zijn: zo vermijden we dat we in het ziekenhuis beladen of sterven: "Door vaccinatie reduceer je je kans om na besmetting ernstig ziek te worden of te sterven met een factor van tien à twintig."

Gevaccineerd of niet-gevaccineerd, omdat het virus niet zal verdwijnen, is de kans bijzonder groot dat we toch met het virus in aanraking zullen komen: "Dat is echter vooral een probleem voor de niet-gevaccineerden, want zij lopen het meest gevaar om besmet te worden en ernstig ziek te raken. Voor gevaccineerden is er veel minder gevaar."

(Fausto by Tagtik/Source: De Morgen/Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren