Tagtik

Welke honden zet ik best niet bij elkaar?

Wanneer je beslist hebt om een hond op te nemen in je gezin, duurt het niet lang vooraleer je je echt gaat hechten aan dat diertje. Maar wat als je later beslist om een speelkameraadje in huis te halen voor je trouwe hond: mag ik een ander ras kopen? Is een hond van een ander geslacht een goed idee?

Vragen om toch even over na te denken alvorens je beslist. Honden maken makkelijk vrienden, maar toch zijn er enkele aandachtspunten alvorens tot de aankoop van een volgende hond over te gaan.

Wanneer mag ik een tweede hond aanschaffen?
Zorg er eerst en vooral voor dat je geen problemen hebt met je huidige hond. Deze hond moet jullie gewend zijn en jij moet er de leiding over hebben. Dan pas kan je een nieuwe hond erbij halen.

Algemeen wordt aangeraden om tenminste 2 jaar te wachten alvorens een nieuwe hond in het gezin toe te laten. Dit geeft je de tijd om eventuele gedragsproblemen vast te stellen en aan te pakken. Goede manieren en controle over de hond zijn noodzakelijk.

Match
Het geslacht en het ras van de nieuwe hond doen er niet echt toe. Belangrijk is wel dat het matcht tussen de 2 honden. Hondenkenners hebben al verschillende combinaties in huis gehad en vinden het karakter van de hond het belangrijkste criterium.
Je moet er wel op letten dat het teefje niet ongewenst zwanger wordt.
Het sociale aspect moet zeker in acht genomen worden. De honden moeten leren omgaan met elkaar en elkaars ‘lichaamstaal’ leren lezen. Dus voorzichtig met elkaar laten kennismaken is aangewezen zodat hun vriendschap goed start. De oudere hond is gewend om het territorium voor hem alleen te hebben en kan dus bezitterig worden wanneer hij niet meer de enige viervoeter in huis is.

De nieuwe hond introduceren
Het is belangrijk dat je de nieuwe hond voorzichtig laat kennismaken met je huisdier. Het baasje speelt hier wel de belangrijkste rol. Je zorgt dat die eerste kennismaking niet plaats heeft op een plaats dat je eerste hond als ‘zijn grondgebied’ beschouwt, maar wel op een neutrale plaats. Breng de nieuwe hond bijvoorbeeld in de tuin en laat hem daar alles verkennen. Breng dan je oudste hond aangelijnd naar buiten. Zo voorkom je dat hij in alle opwinding uithaalt naar de andere hond. Beide honden zullen nieuwsgierig zijn naar elkaar; laat dus wat speling op de leiband zodat ze naar elkaar toe kunnen gaan. Je kan hen met een rustige stem zeggen dat ze het goed doen, dat het brave honden zijn. Eventueel beloon je ze met een snoepje. Gepiep of geblaf negeer je best.

Indien één van de 2 honden nogal opgewonden doet, reageer je kalm en wacht je even tot ze gekalmeerd zijn. Indien nodig neem je ze even apart en probeer je wat later opnieuw.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren