Wordt Brugge opnieuw Europese Culturele Hoofdstad?
Elk jaar worden twee Europese steden aangeduid als Culturele Hoofdsteden. Voor 2030 worden dat twee steden uit België en Cyprus. De stad Brugge heeft alvast officieel beslist om mee te dingen naar deze titel.
In totaal waren al vier Belgische steden Europese Culturele Hoofdstad: Antwerpen in 1993, Brussel in 2000, Brugge in 2002 en Bergen in 2015.
Brugge is niet de enige stad die zich al kandidaat heeft gesteld voor de titel van Europese Culturele Hoofdstad in 2030: dat deden eerder ook al Gent, Brussel, Leuven, Luik, Kortrijk, Oostende en Turnhout.
Als federale én Europese hoofdstad lijkt Brussel, in het jaar waarin België 200 jaar bestaat, de doodgeverfde kandidaat om de titel in de wacht te slepen, maar Brugge acht zich niet kansloos.
"De keuze van een internationale jury van Europese cultuurexperten zal zwaar doorwegen bij de uiteindelijke beslissing. De originaliteit van de kandidatuur én van de inhoud van het kandidaatsdossier kunnen dus ook beslissend zijn. Daarom wil Stad Brugge, samen met de culturele partners, hard werken aan een sterk en origineel dossier. Dat werk zal de komende maanden op de plank liggen", zo laat de stad Brugge weten.
"Het specifieke en originele van de Brugse kandidatuur zou er dus juist in kunnen bestaan, dat Brugge niet gaat bedelen voor nog meer infrastructuur, maar dat Brugge juist de bestaande en soms eeuwenoude infrastructuur en stad aanbieden als podium of plek waar diverse landen en artiesten dan hun eigen invulling aan kunnen geven."
In 2025 wordt een shortlist van de kandidaat-steden gemaakt die een bidbook moeten opstellen. Een panel van internationale experten schuiven daarna één stad naar voren. In 2026 duidt het federale Overlegcomité dan de winnaar aan.
(Fausto by Tagtik/Source: brugge.be/Picture: Pixabay)