Tagtik

"Zelfs in gunstigste geval naar 7.500 besmettingen per dag"

Volgens biostatisticus Geert Molenberghs moet er snel en fel worden ingegrepen om de forse stijging van het aantal besmettingen met het coronavirus te beperken. Dat vertelde hij in 'De Ochtend' op Radio 1.

"Zelfs in het meest gunstige scenario, als de huidige stijging van 40 procent het maximum is, gaan we in de komende week naar dagen met 7.000 à 7.500 besmettingen", zo voorspelt de biostatisticus. Een bijzonder kwalijke evolutie, want dan komen op termijn ook 1.000 bedden bezet op de afdelingen intensieve zorg.

Die evolutie vindt Molenberghs nog kwalijker omdat we steeds op een hoger plateau komen te zitten: "De ene stijgingsperiode volgt de andere op. Het schommelt, maar we blijven stijgen. Dit wordt zeer gevaarlijk, we kunnen dit eigenlijk niet goed aan."

Volgens Molenberghs moet er dan ook snel worden ingegrepen om de bezetting in de ziekenhuizen enigszins onder controle te houden.

"Hoe sneller en hoe feller er wordt ingegrepen, hoe korter de inspanning moet duren", aldus Molenberghs nog. "Als we ervoor gaan, kunnen de cijfers snel de goede kant opgaan. De inspanning gaat zich dan dubbel en dik terugverdienen."

(Fausto by Tagtik/Source: Radio 1/Picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren