Tagtik

Ziekenhuizen lopen vol in Europa's meest vervuilende hoofdstad

Skopje is de meest vervuilende hoofdstad van Europa geworden en dat laat zich voelen bij heel wat inwoners én kinderen. "Het is niet menselijk meer", doet Marina, een moeder die twee maanden onbetaald verlof moet nemen om bij haar 16 maanden oude baby te blijven, haar verhaal bij persagentschap AFP.

"Hij was perfect gezond geboren. Er was niets mis met hem, en nu heeft hij waarschijnlijk levenslang astma opgelopen", klinkt het emotioneel. De giftige lucht boven Skopje is de boosdoener, en niet alleen bij dit kind. Vele honderden kinderen worden momenteel behandeld in een ziekenhuis dat gespecialiseerd is in ademhalingsaandoeningen in Skopje.

Dokters zeggen dat bejaarden en heel jonge kinderen bijzonder vatbaar zijn voor de giftige lucht boven Skopje. De luchtvervuiling bedraagt er maar liefst viermaal de toegelaten bovengrens die de Wereldgezondheidsorganisatie oplegt. Deze slechte luchtkwaliteit in Skopje wordt veroorzaakt door een mix van open haarden bij de inwoners, uitstoot van de wagens én de koolverbrandingsindustrie. Daar komt nog eens bij dat Skopje omringd wordt door bergen waardoor de smog maar moeizaam kan wegtreken.

(Skwadra by Tagtik/Source: AFP/Illustration picture: Twitter)

Ook dit kan u interesseren