Tagtik

"Zo veel mogelijk 'ongelovigen' doden als politie-agent op Taylor Swift-concert"

Er raken steeds meer details bekend omtrent de verijdelde terreuraanslag op het concert van Taylor Swift in Wenen.

"Ik heb grootse plannen"
De 19-jarige Beran A. uit Ternitz had op 25 juli ontslag genomen met de woorden: “Ik heb grootse plannen”. Samen met zijn 17-jarige handlanger Luca K. bereidde hij een gruwelijke terreurdaad voor op het concert van de Amerikaanse superster in de Oostenrijkse hoofdstad. Die handlanger was trouwens enkele dagen geleden aan de slag gegaan bij een facilitair bedrijf dat ook ingeschakeld werd bij de Taylor Swift-concerten. Ook een 15-jarige Oostenrijker zou betrokken geweest zijn.

De 19-jarige jongeman is een Oostenrijker met Noord-Macedonische roots en radicaliseerde de afgelopen maanden steeds meer. Hij raakte in de ban van terreurorganisatie IS en liet zijn baard groeien. In een video zwoer de jongeman tevens trouw aan IS. Hij wisselde zijn aanslagplannen uit met twee handlangers via chats. Zo kwam hij onder de aandacht van de Amerikaanse inlichtingendienst, die vervolgens contact opnam met de Oostenrijkse binnenlandse inlichtingendienst DSN. Op die manier kon de aanslag vermeden worden en konden de verdachten opgepakt worden net voor ze in actie schoten.

Vermomd als politie-agent
De tiener had alles al minitieus voorbereid. Hij wilde met zijn wagen met zwaailicht en vermomd als politieagent zo dicht mogelijk bij de concerthal komen en zich dan laten ontploffen vlakbij de fans van Taylor Swift. Buiten het Ernst Happel Stadion zouden immers veel mensen zonder kaartje aanwezig zijn geweest.

"Zo veel mogelijk 'ongelovigen' doden"
Bij een huiszoeking werden ook anabole steroïden, messen, machetes, alarmpistolen, vals geld en een zwaailicht aangetroffen. Hij had tevens een aanvalsplan bij zich.

Volgens de politie heeft de 19-jarige hoofdverdachte Beran A. inmiddels volledige bekentenissen afgelegd. Hij toont geen berouw. Hij wilde “zo veel mogelijk ongelovigen doden”, meldt de politie.

Concerts afgelast
De drie concerten van Taylor Swift die zouden plaatsvinden op donderdag, vrijdag en zaterdag waren volledig uitverkocht, maar zijn nu uit voorzorg afgelast door de concertorganisator. 

(FVDV for Tagtik/Source: oe24/Illustration picture: Photo by Stephen Mease on Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren