Tagtik

'Zomer zonder mondmasker steeds meer in zicht'

Steeds meer steden en gemeenten in België kiezen ervoor om de mondmaskerplicht op straat op af te schaffen. Zo kozen Beveren-Waas, Knokke-Heist, Sint-Niklaas en Lommel er al voor om de burgers op straat niet meer te verplichten om een mondkapje te dragen. In Brussel, Leuven, Gent, Aalst en Brugge wacht men liever nog even met de afschaffing van de mondmaskerplicht.

Het dragen van een mondmasker wordt een beetje absurd aangezien mensen elkaar binnenkort opnieuw mogen kussen en omhelzen, verklaart Piet De Groote (GBL), de burgemeester van Knokke-Heist, de afschaffing van de mondmaskerplicht in zijn kustgemeente.

Ook viroloog Steven Van Gucht (Sciensano) nuanceert het nut van mondmaskers in openlucht. "Een masker heeft de meeste meerwaarde waar mensen binnen samenkomen. In de buitenlucht biedt het enkel een meerwaarde wanneer het virus sterk circuleert in de samenleving. De inschatting om de mondmaskerplicht te lossen, is aan de burgemeesters", stelt Van Gucht.

Maar Steven Van Gucht waarschuwt om zeker op drukke plekken niet te vroeg te versoepelen. "Aan de mondmaskerplicht is een psychologisch aspect verbonden. We zitten momenteel in een overgangsfase. Veel mensen wachten nog op een vaccin. Ook zij willen graag een besmetting vermijden en moeten kunnen gebruikmaken van de openbare ruimte zonder zich onveilig te voelen. De vaccinatiegraad is een belangrijke factor om maatregelen te lossen. Daarom is het misschien net iets te vroeg om op drukke plaatsen de mondmaskers af te schaffen." Hoe meer mensen gevaccineerd worden, hoe meer steden en gemeenten de mondmaskerplicht op straat zullen laten varen, ook in winkels en op het openbaar vervoer tegen het einde van het jaar, stelt Van Gucht. Het afronden van de vaccinatiecampagne en een gunstige epidemiologische situatie lijken hem dan ook essentiële voorwaarden voor de afschaffing van de maskerplicht in de publieke binnenruimte. "Eventueel in september zou dat mogelijk zijn. Daarna mogen we ook niet bang zijn om maatregelen weer in te voeren als besmettingscijfers in de winter weer zouden stijgen."

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren