Tagtik

"Zonder lockdown minstens 60.000 coronadoden in België"

Volgens een nieuwe studie van Geert Molenberghs, biostatisticus aan de UHasselt en de KU Leuven zou België zonder lockdown 60.000 tot 250.000 coronadoden hebben geteld. Dat meldt Het Nieuwsblad.

Professor biostatistiek Geert Molenberghs gaat ervan uit dat bij een besmettingsgraad van zo'n 10 procent van de bevolking er zo'n 10.000 mensen in België zijn overleden door een besmetting met het coronavirus.

"Stel dat we ons leven dit voorjaar gewoon hadden verdergezet, zonder maatregelen, zonder lockdown, dan zouden we naar 60 procent besmettingen gaan. We weten dat, als je een epidemie laat woekeren, je niet boven het plafond van die 60 procent komt. Wel, dan zit je dus met 60.000 doden", aldus professor Molenberghs.

Als bij die berekening ook rekening wordt gehouden met de ontoereikendheid en de instorting van het gezondheidssysteem, zouden niet alle zieken verzorgd kunnen worden en loopt dat aantal doden op tot 250.000 mensen.

Uit een studie van het Britse Imperial College London blijkt ook dat strenge coronamaatregelen veel levens hebben gered. Alleen al in de onderzochte landen België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Noorwegen, Spanje, Zweden en Zwitserland zou door de lockdown 3 miljoen levens zijn gered.

(Fausto by Tagtik/Source: Nieuwsblad/Picture: Unsplash)

Fausto

Fausto

Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren