Tagtik

Zorgt plantaardige melk voor voedingstekorten?

We vinden in de winkels steeds meer plantaardige melksoorten: rijst-, soja-, amandel- en havermelk. Deze zijn de laatste jaren enorm populair geworden. Zij bevatten dan ook heel wat minder verzadigde vetten dan koemelk. Of het nu gaat om voedingswaarde, dierenwelzijn, milieu-impact, lactose of melkallergenen, het is uiteindelijk een kwestie van smaak. Maar welke melk is nu het gezondst?

Wat voedingswaarde betreft is plantaardige melk niet per se gezonder dan koemelk. Kies bij plantaardige melk vooral voor de soorten die verrijkt zijn met vitamine B12 en calcium en niet teveel suiker en zout bevatten.

Sojamelk is een goede optie als je op zoek bent naar iets wat qua voedingswaarde vergelijkbaar is met koemelk. Het bevat minder calorieën, minder vet en minder koolhydraten dan koemelk, maar bijna evenveel eiwitten.
Amandelmelk bevat weinig calorieën en vet, en is rijk aan antioxidanten. Havermelk bevat meer vezels dan andere melksoorten.

Ook wordt plantaardige melk verrijkt met calcium, vitamine D en vitamine B12. Soms zijn plantaardige melksoorten verrijkt met suiker; deze vermijd je best met mate. Zo bieden alle plantaardige melksoorten een eigen voedingsvoordeel en smaak.
Welke soort nu de beste is, hangt af van jouw persoonlijke voorkeur en ook waarvoor je ze wil gebruiken.

Weet jij waarvan deze melksoorten gemaakt zijn?
-sojamelk: gemaakt van sojabonen en wordt gebruikt voor in de koffie, maar je kan er ook mee bakken
-havermelk: gemaakt van haver en lekker in de koffie
-rijstmelk: gemaakt van de oplosbare rijstdelen die overblijven na het koken, malen en filtreren van gepelde rijst. Wordt gebruikt bij het maken van smoothies en het bakken van pannenkoeken, wafels …
-kokosdrink (niet te verwarren met kokosmelk of kokoswater!) is gemaakt van kokos, aangelengd met water. Heerlijk in smoothies en ijskoffie
-speltmelk: gemaakt van spelt en water. Lekker om mee te bakken en voor in de cappuccino
-notenmelk (amandel- en hazelnootmelk): geschikt om mee te bakken of voor smoothies

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren