Tagtik

Zorgt UZ Brussel voor genezing diabetes type 1?

Het Universitair Ziekenhuis Brussel werkt momenteel mee aan een hoopgevend nieuw Europees onderzoek dat suikerziekte wel eens zou kunnen genezen.

In België hebben maar liefst 600.000 tot 700.000 mensen diabetes. Bij diabetes type 1 maakt het lichaam geen of onvoldoende insuline aan waardoor patiënten levenslang insuline moeten spuiten. Deze vorm van suikerziekte komt het vaakst voor bij kinderen en tieners. Het merendeel van de patiënten, tot wel 90%, heeft echter diabetes type 2. Dit treedt voornamelijk op vanaf de leeftijd van 40 jaar. Bij type 2 wordt nog wel insuline aangemaakt, maar in onvoldoende hoeveelheden, en daarnaast is de werking van het aanwezige insuline verminderd. In het algemeen hebben mensen met diabetes type 2 minder klachten dan patiënten die getroffen worden door type 1.

Deze diabetes type 1 zou in de nabije toekomst misschien wel genezen kunnen worden, klinkt het hoopgevend bij het UZ Brussel. Europese onderzoekers, waaronder verschillende wetenschappers van het UZ Brussel, proberen de cellen die insuline produceren te herstellen. Zo zou de controle op de bloedsuikerspiegel normaliseren. Daardoor zou de ziekte beter behandeld kunnen worden, met mogelijks zelfs een kans naar genezing, klinkt het.

Het onderzoek zit voorlopig nog in een beginfase, maar de voorlopig resultaten zijn alvast heel positief.

(Skwadra by Tagtik/Source: VRT NWS/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren