Tagtik

Zuhal Demir: "Investeren in zulke gebieden is investeren in je eigen ellende"

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) roept lokale besturen op niet langer bouwvergunningen af te leveren in gebieden waarvan duidelijk is dat ze gevoelig zijn voor overstromingen.

In Meise werd alvast een project voor 300 sociale woningen in een risicovol gebied geschrapt. "Investeren in zulke gebieden is investeren in je eigen ellende en is je eigen miserie organiseren", vertelt minister Demir bij VRT NWS. "Als we zulke gebieden gaan gebruiken om ruimte te geven aan natte natuur, dan is dat goed voor onze waterproblemen en om onze huizen in de toekomst tegen overstromingen te beschermen."

Zuhal Demir stelt dat we moeten denken aan de toekomst, nu het nog kan. De sociale woningen moeten er zeker komen, maar we gaan ze spreiden en we gaan ze elders moeten zoeken, zegt de minister.

Daarnaast zal alvast in Vlaanderen 1.600 hectare grond 'uitgedoofd' worden. Het gaat om grond in woongebieden, industriegebieden of recreatiegebieden waarvan nu nog twijfel bestaat om te bouwen of niet. "Maar we zien op kaarten dat het om gronden met een overstromingsrisico gaat, dus gaan we daar niet meer op bouwen. We hebben hiervoor 15 miljoen euro vrijgemaakt", maakt Demir bekend in het VRT journaal.

(Skwadra by Tagtik/Source: VRT Journaal/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren