Tagtik

Vervuiling van de Seine: wedstrijden Olympische Spelen in gevaar

De slechte resultaten van de analyses van de kwaliteit van het water in de Seine, die tussen 10 en 16 juni zijn uitgevoerd en vrijdag openbaar zijn gemaakt, baren de organisatoren nog geen zorgen: zij rekenen rekenen op beter weer.

Met nog 35 dagen te gaan tot de opening van de Olympische Spelen in Parijs is de kwaliteit van het water in de Seine niet goed genoeg om in te zwemmen, noch voor de atleten, noch voor de gewone mensen, noch voor de burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, die haar duik heeft uitgesteld tot half juli. Niet verwonderlijk, gezien het weer.

”De redenen waarom de waterkwaliteit niet goed is, zijn bekend en heel duidelijk: het heeft – zoals iedereen dagelijks kan zien – in mei meer geregend dan zou moeten,” legde Pierre Rabadan, de sportvertegenwoordiger van de burgemeester, woensdag uit, voordat de resultaten bekend werden gemaakt. ”De Seine is extreem hoog en het debiet is erg hoog, wat verklaart waarom de resultaten niet voldoen aan de zwemvoorschriften”.

Vrijdag gaf de publicatie van de resultaten van de waterkwaliteitsanalyses voor de periode van 10 tot 16 juni hem gelijk, met de concentratie van fecale E. Coli-bacteriën ruim boven de 1.000 kolonievormende eenheden (CFU)/100 ml, de drempel die is vastgesteld door de internationale triatlon- en openwaterzwemfederaties voor het organiseren van een evenement.

“Nu het weer de komende dagen gunstiger wordt, zullen we geleidelijk weer een debiet bereiken dat ons, met alle metingen die zijn uitgevoerd, in staat zal stellen om een waterkwaliteit te handhaven die geschikt is om in te zwemmen”, aldus de voormalige speler van Stade Français, die het voorbeeld gaf van de storm die dinsdag over de Parijse regio trok: “Het regende enorm in de ochtend en het Austerlitz-bassin werd geactiveerd. In totaal werd 40 miljoen liter water opgeslagen om te voorkomen dat het in de Seine zou worden geloosd. Er werd geen met afvalwater vermengd regenwater gemorst omdat het de eerste keer was dat het werd gebruikt.”

Marc Guillaume, prefect van de regio Île-de-France, die samen met de stad Parijs verantwoordelijk is voor het zwemplan, waarvoor de staat en lokale overheden 1,4 miljard euro hebben geïnvesteerd, bevestigde vrijdag aan AFP dat de resultaten “niet overeenkomen met de normen die we deze zomer zullen hebben”. Parijs 2024 maakt zich “geen zorgen” omdat het “deze resultaten had verwacht gezien het weer”. Het comité wijst erop dat voor de evenementen triatlon (30 en 31 juli, 5 augustus) en para-triatlon (1 en 2 september) “de kalender twee reservedagen voorziet: één voor de individuele evenementen en één voor de gemengde estafette, waarop het mogelijk is om de wedstrijden uit te stellen”.

De andere oplossing bestaat uit “het groeperen van de twee individuele evenementen op dezelfde dag” en “het veranderen van het wedstrijdformaat van standaard naar sprint, als er een vooruitzicht is op gunstige veranderingen in de waterkwaliteit op korte termijn”. Het laatste scenario is het ergste, omdat het de triatlon verandert in een “duatlon, met een loop-fiets-loopformaat”.

De zwemmarathon staat gepland voor 8 en 9 augustus. Als er iets misgaat, kunnen ze één of twee dagen worden verschoven, zoals in de reglementen staat. De mannen- en vrouwenevenementen kunnen ook op dezelfde dag worden gegroepeerd. Afgelopen zomer werd de wereldbekerwedstrijd open water zwemmen op 6 augustus, die als testwedstrijd diende, simpelweg afgelast omdat de Seine te vervuild was.

“We kunnen de wedstrijden uitstellen, maar de geplande wedstrijdlocatie voor het marathonzwemmen en de triatlon is de locatie van de Alexandre-III brug”, bevestigde Rabadan. Hij voegde eraan toe: “De Seine reageert op natuurverschijnselen. De rivier ontspringt 300 km voor Parijs en eindigt 400 km erna. Ze moet terugkeren naar haar zomerbed, met een lager debiet en meer zon om een betere waterkwaliteit te bereiken, wat de komende dagen zal gebeuren als we de zomer ingaan.“

Maar de tijd dringt. De generale repetitie voor de openingsceremonie, met alle 94 boten, inclusief 9 reserves, die voor maandag gepland stond, is uitgesteld. Het debiet van de rivier is te hoog en bereikte vrijdag 460 m3/s, vergeleken met 260 m3/s op maandag tijdens de laatste repetitie, voor een zomerniveau van tussen de 120 en 150 m3/s. Als de hoogte van de Seine op hetzelfde niveau was gebleven, hadden 17 boten niet onder de bruggen door kunnen varen.

(Rachel Pretti/L’Équipe via Tagtik/Pic: L'Equipe)

Fausto

Fausto

Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren