Tagtik

De Bruyne wil nog met de Rode Duivels het WK halen

Na de verleiding om deze zomer een punt achter zijn interlandcarrière te zetten, heeft Kevin De Bruyne, aanvoerder van de Rode Duivels, toch besloten om door te gaan tot het WK van 2026. En hij trapte deze nieuwe cyclus vrijdag af met een overwinning tegen Israël (3-1).

Terwijl Domenico Tedesco verder bouwt aan zijn team (vooral defensief), kan de Belgische coach rekenen op een trefzekere De Bruyne. Een van de laatsten van de generatie van de ploeg die in 2018 derde werd op het WK in Rusland. Tijdens zijn zomerstop dacht aanvoerder van de Rode Duivels, die bij Manchester City een contract heeft dat loopt tot juni 2025, erover om zijn internationale carrière op te geven. Maar hij is weer in actie gekomen met de frisheid die hij nodig heeft om door te gaan tot de kwalificatiewedstrijden voor het volgende WK in 2026 in de Verenigde Staten, Mexico en Canada.

"Ik voel me fris en beschikbaar”, vertelde hij deze week aan RTL Sports. "Ik heb een goede zomer gehad: vergeleken met andere spelers in andere teams hebben we veel vakantie gehad. Pep Guardiola gaf me vier en een halve week, wat heel zeldzaam is."

De spelmaker van de Citizens had een sterke start en scoorde vrijdag twee keer in Debrecen (HON), waar de wedstrijd tegen Israël (3-1) achter gesloten deuren werd gespeeld. Daarmee brengt hij zijn totaal voor de nationale ploeg op 30 stuks. De Bruyne is de enige speler die alles heeft meegemaakt sinds 2014, toen hij kwartfinalist was op het WK in Brazilië.

De Bruyne is zich terdege bewust van zijn verantwoordelijkheden en van zijn rol als coach van een jongere generatie die minder goud in handen heeft dan zijn voormalige teamgenoten, ex-spelers bij de grote Europese clubs. Hij glimlachte toen hij commentaar gaf op de introductie in de 74e minuut van Julien Duranville (Dortmund, GER), een jonge linkervleugelspeler met supersonische acceleratie. “Hij was niet bang om te pronken (met zijn dribbelvaardigheden en snelheid), soms een beetje te veel, maar dat is normaal, dat is wat ik deed toen ik 18 was. Ik begrijp de wens van de coach om bepaalde dingen te veranderen of om dingen uit te proberen in deze Nations League”, gaf hij deze week toe.

Kevin De Bruyne, een zeldzame speler van wereldformaat, blijft zowat alles doen voor zijn land. Beslissende doelpunten, vermaningen aan zijn centrale verdediging die soms te passief wordt geacht, dubbele versnellingen op volle snelheid om de verdediging van de tegenstander te doorboren. En om zich te concentreren op een nieuwe derby tegen Frankrijk in Lyon. "Ze hebben bijna altijd met één doelpunt gewonnen”, zei hij vrijdag tegen RTL Sports. "We gaan goed recupereren en proberen klaar te zijn om een goede wedstrijd tegen hen te spelen."

(Joël Domenighetti/L’Équipe via Tagtik/Pic: L'Equipe)

Ook dit kan u interesseren