Tagtik

De uiteenlopende successen van spelers die clubeigenaar zijn geworden

Kylian Mbappé en zijn entourage wachten op het oordeel van de DNCG, de Franse commissie voor het toezicht op de rekeningen van professionele voetbalclubs in Frankrijk, voordat ze hun plannen presenteren om het Stade Malherbe de Caen over te nemen. Het is een goede gelegenheid om eens te kijken wat andere voormalige voetbalsterren doen in de rol van clubeigenaar of mede-eigenaar.

Afgelopen juli kondigde SM Caen de komst van Kylian Mbappé aan als meerderheidsaandeelhouder (80% van de club) via zijn investeringsfonds Coalition Capital. Volgens Ouest France verschenen de nieuwe aanvaller van Real Madrid en zijn entourage vorige week voor de DNCG om hun project officieel voor te stellen aan de Normandische club, die momenteel in Ligue 2 speelt.

De aanvoerder van Frankrijk is niet de enige actieve speler die aandeelhouder wordt van een voetbalclub. Zijn partner in het nationale team N’Golo Kanté, is sinds vorig jaar eigenaar van Royal Excelsior Virton, een Belgische club uit de derde klasse.

Ronaldo worstelt om Valladolid in La Liga te houden
Ronaldo, de Brazliliaanse ex-spits en voorzitter en meerderheidsaandeelhouder van Real Valladolid sinds 2018, heeft moeite om zijn club in La Liga te houden. De voormalige ster heeft sinds zijn komst al twee degradaties naar de tweede klasse meegemaakt en hij is verre van unaniem bij de fans.

Dit seizoen is Real Valladolid teruggekeerd naar de hoogste regionen van het Spaanse voetbal en hoopt het niet (opnieuw) te zakken. Na vier speeldagen staat de ploeg van Ronaldo 15e in La Liga met 4 punten. Afgelopen april verkocht de voormalig Ballon d’Or-winnaar (1997 en 2002) de Braziliaanse club Cruzeiro, die hij sinds 2021 in bezit had en die hij in 2022 terug wist te brengen naar de eerste klasse.

Beckham trekt sterren naar Inter Miami
Lionel Messi weten te strikken voor Inter Miami is ongetwijfeld de grootste prestatie van David Beckham, nu voorzitter en mede-eigenaar van de club die in 2018 werd opgericht en vanaf 2020 een plek in de MLS heeft bemachtigd. De Argentijnse ster, die het Amerikaanse publiek blijft verbazen, heeft gezelschap gekregen van Luis Suarez, Jordi Alba en Sergio Busquets.

De komst van deze kolonie voormalige Barça-spelers heeft als bijkomend voordeel gehad dat de club van David Beckham in de schijnwerpers is komen te staan. De club is nu op jacht naar zijn eerste MLS-titel. De teamgenoten van Lionel Messi kwalificeerden zich afgelopen augustus voor de play-offs. Een jaar nadat Inter Miami de eerste titel in hun geschiedenis veroverde met de Leagues Cup, gaat de club nu op jacht naar hun eerste MLS-titel.

Piqué helpt FC Andorra groeien
Toen Gerard Piqué FC Andorra in 2018 kocht, speelde de club in de vijfde divisie van Spanje. Vier jaar later promoveerde FC Andorra naar de Segunda Division. Aan een razendsnelle opkomst kwam eind vorig seizoen een einde, toen de club van Gerard Piqué degradatie naar de derde divisie niet wist te voorkomen.

Ondertussen maakte de voormalige verdediger van Barça naam met de organisatie van de Kings World Cup in Mexico, een voetbaltoernooi met fantastische regels waaraan Neymar, Eden Hazard en Francesco Totti deelnamen.

Hammarby, de club van Zlatan, momenteel tweede in de Zweedse competitie
Het is niet het eerste waar je aan denkt als je aan Zlatan Ibrahimovic denkt, maar vergeet niet dat de voormalige spits van PSG mede-eigenaar is van Hammarby, een club die speelt in de Zweedse hoogste klasse. De huidige baas van AC Milan verwierf in november 2019 een belang van 25% in de club uit Stockholm na zijn contractvrije overstap van Los Angeles Galaxy.

Het kan niet gezegd worden dat Hammarby het slecht heeft gedaan sinds zijn komst, want ze zijn constant in de top tien van de competitie geëindigd, met een podiumplaats in 2022. De Zweedse club, kampioen in 2001, hoopt die prestatie dit seizoen te verbeteren. Ze staan momenteel tweede in de competitie achter het ongenaakbare Malmo met nog elf speeldagen te gaan.

(Nicolas Calvet/L’Équipe via Tagtik/Pic: L'Equipe)

Ook dit kan u interesseren