Tagtik

Eerste juridische overwinning voor City tegen de Premier League

Manchester City heeft een symbolische juridische overwinning behaald tegen de Premier League, omdat het beweert commercieel gediscrimineerd te zijn nadat twee sponsorcontracten werden bevroren. De beslissing staat los van de lopende “rechtszaak van de eeuw”.

In afwachting van de uitspraak van de “rechtszaak van de eeuw” boekte Manchester City maandag de eerste overwinning op de Premier League. Een onafhankelijk panel van het Hof van Arbitrage gaf de drievoudig titelverdedigers gelijk, die in juni 25 van de regels van de Premier League overgeassocieerde partijtransacties(APT) aanvochten, die in februari 2024 werden ingevoerd.

Naast de algemene werking van de APT, waarvan de “regels structureel oneerlijk zijn”, volgens de uitspraken, verwees Manchester City, dat sinds 2008 eigendom is van een investeringsfonds uit de Verenigde Arabische Emiraten, in het bijzonder naar twee sponsorcontracten met Etihad Aviation Group en First Abu Dhabi Bank, die “oneerlijk” en op een “discriminerende” manier waren geblokkeerd door de Premier League, opnieuw volgens de uitspraken.

“De Premier League is schuldig bevonden aan misbruik van haar machtspositie”, aldus Manchester City in een maandag gepubliceerde verklaring. Als gevolg van de beslissing van de rechter zijn “de specifieke beslissingen van de Premier League om de marktwaarde van de twee transacties die de club uit Manchester is aangegaan opnieuw te beoordelen” nietig verklaard, omdat de club een financiële compensatie wilde die het niet heeft ontvangen.

De Premier League reageerde ook en merkte op dat de beslissingen van het tribunaal “de algemene doelstellingen, het kader en de besluitvorming van het APT-systeem onderschreven…. (maar die) een klein aantal elementen van de regels vaststelden die, in hun huidige vorm, niet voldoen aan de eisen van mededinging en publiekrecht”. “Deze elementen kunnen snel en effectief worden gecorrigeerd door de League en de clubs”, voegde de Premier League toe. Die blijft het vertrouwen houden in haar systeem dat door veel Engelse clubs wordt ondersteund.

(Arthur Verdelet/L’Équipe via Tagtik/Pic: L'Equipe)

Ook dit kan u interesseren