Tagtik

Armstrong voedt dopingspeculaties rond Gele Trui Tadej Pogacar

Lance Armstrong won de Ronde van Frankrijk maar liefst zeven keer, maar zag zijn hele palmares in rook opgaan door positieve dopingtests. De Amerikaan is dan ook door zijn eigen dopinggebruik een expert, en hij werpt zijn blik op de huidige dominantie van de Sloveen Pogacar in deze Tour.

Enkel een val of ziekte kan de 25-jarige Tadej Pogacar nog van zijn derde Tourzege houden. Vingegaard en Evenepoel erkennen dat Pogi een klasse te sterk is. Te sterk? Dat is niet naar de zin van Lance Armstrong, die met kritische ogen naar de Sloveense geletruidrager kijkt.

Armstrong vindt immers dat Pogacar zich wat meer gedeisd moet houden in de Ronde van Frankrijk om speculaties rond dopinggebruik niet zelf te voeden. De aanval van Pogacar op de Col du Noyer was de druppel voor Lance. De Sloveen gaf achteraf ook zelf toe dat hij niet goed wist waarom hij dat gedaan had.

“Het was absoluut onnodig om zo aan te vallen. De aandacht wordt alleen maar groter. Als er al enige speculatie is, dan helpt dit niet. Je maakt er tevens geen vrienden mee. Niet in het peloton en niet in de media. Ik zou hem het advies geven om zich wat meer gedeisd te houden. Soms moet je aan de perceptie en het beeld (dat anderen van je hebben, red.) denken. Je moet als renner onthouden dat dit niet uitsluitend een sportwedstrijd is. Het is ook een politiek evenement”, aldus Armstrong.

“Weet je, ik heb in zijn positie gezeten en er hebben toen ook mensen op mijn schouder getikt en gezegd dat het niet nodig was. Ik ben ervan overtuigd dat dit niet helpt. Het enige dat Pogacar nu nog moet doen, is gewoon op de fiets blijven zitten. Hij gaat de Tour de France winnen, het is voorbij.”

(FVDV for Tagtik/Illustration picture: Picture by gawain78 via wikicommons public domain)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren