Tagtik

Koppenbergcross: "Het wordt superzwaar"

Woensdag 1 november staat vast omcirkeld op de kalender van Wout van Aert: de datum van de Koppenbergcross in Oudenaarde. De wereldkampioen won de laatste drie edities, terwijl Mathieu van der Poel er nog nooit echt goed was. Het parcours werd aangepast, met een passage op de Koppenberg die nog langer is geworden.

"Klimmen aan 22 procent: waar heb je dat al eerder gezien in het veldrijden?", aldus organisator Chris Mannaerts bij Het Laatste Nieuws. Verdient de Koppenbergcross dan echt het predikaat 'zwaarste cross van het seizoen'? "Zou kunnen", zegt Mannaerts. "Maar hoe meet je dat? Ik houd het erop dat het superzwaar wordt. Dit is een cross waar je echt een klop van de hamer kan krijgen."

Volgens Simon Lamon, lid van het organiserend comité en woonachtig in de schaduw van de Koppenberg, ligt het geheim ook in de ondergrond van de kasseiheuvel: "Onder de grond van de Koppenberg bevinden zich een aantal kleine bronnetjes. Die stuwen water, en dus ook grond, omhoog en dat zorgt voor een onregelmatige bodem. De koeien die er het hele jaar door grazen, woelen de aarde nog meer om."

(DrK/Picture: Belga)

Eerstvolgende cross die LIVE te volgen is op Proximus TV: de Superprestigecross van Gavere op zondag 12 november vanaf 13.30 uur.

De Koppenbergcross van woensdag 1 november is via streaming hier te volgen.

Ook dit kan u interesseren