Tagtik

101 dieren in illegale Russische walvisgevangenis?

Nabij de Russische havenstad Nachodka aan de Russische oostkust worden 11 orka's en 90 beloega's illegaal gevangengehouden in kooien en tanks. Vier bedrijven vangen de walvissen er illegaal om ze vervolgens te kunnen doorverkopen aan Chinese waterparken voor astronomische bedragen tot wel 50 miljoen euro.

Jaarlijks mogen er maar 13 orka's en beloega's gevangen worden, én dit enkel voor wetenschappelijke en educatieve doeleinden. Het is de krant Novaya Gazeta die in samenwerking met dierenactivisten de gruwelijke praktijken van de Russische walvisgevangenis blootlegt.

Uit het onderzoek van de krant blijkt dat de bewuste bedrijven tussen 2013 en 2016 al 13 orka's vingen en exporteerden naar China, dit louter uit winstbejag. De dieren worden in China immers niet voor wetenschappelijke of educatieve doeleinden gebruikt, maar moeten er mensen entertainen in waterparken. Tevens zouden de bedrijven de walvissen verhuren om zo het verbod te omzeilen.

De locatie waar de walvissen gevangen worden gehouden is volledig afgesloten en wordt beschermd door bewakingsagenten. Dierenrechtenactiviste Nina Zyryanova slaagde er afgelopen zaterdag toch in om enkele foto's te nemen van de illegale walvisgevangenis, maar ze werd betrapt door bewakingsagenten, die haar camera afnamen en de geheugenkaart stalen. Zyryanova diende een klacht in bij de politie.

Volgens Greenpeace is het houden van orka’s in afsluitingen zoals deze walvisgevangenis pure foltering. "Als ze aan dit tempo gevangen worden, riskeren we onze hele orkapopulatie te verliezen", zegt Oganes Targulyan, onderzoekscoördinator bij Greenpeace Rusland in The Telegraph.

(Skwadra by Tagtik/Source: The Telegraph/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren