Tagtik

Eén ziekenhuis op drie zit in slechte papieren

De financiële situatie van de Vlaamse ziekenhuizen gaat steeds verder acteruit. Dat blijkt uit een onderzoekvan De Tijd. Een op de drie heeft in 2017 verliest gemaakt en heeft minder personeel aangeworven. Volgens Margot Cloet van Zorgnet-Icuro is het faillissement van een ziekenhuis niet meer ver af.

In Vlaanderen zijn er momenteel 51 ziekenhuizen, maar alles samen hebben ze nooit zo weinig winst gemaakt als in 2017. Het is dan ook niet onwaarschijnlijk dat er de komende jaren enkele ziekenhuizen zullen sneuvelen. "De financiële problemen moeten serieus genomen worden.", zegt Margot Cloet van ziekenhuiskoepel Zorgnet-Icuro. Volgens haar is het hoog tijd op de financieringsregels aan te passen en meer geld naar de zorg te laten stromen. “Anders kan dat op termijn tot faillissementen leiden.”, klinkt het. Het is niet ondenkbaar, want in Nederland zijn de voorbije maand twee ziekenhuizen failliet gegaan.

Een ander verhaal valt te horen bij minister van Volksgezondheid, Maggie De Block (Open VLD). Zij vindt dat de 8,5 miljard euro die de Belgische ziekenhuizen elk jaar krijgen voldoende is.

De situatie in Brussel en Wallonië is nog erger dan in Vlaanderen. Uit de cijfers blijkt dat de ziekenhuizen in Vlaanderen alles samen nog een winstmarge van 0,7 procent hebben behaald. In Brussel en Wallonië hebben de ziekenhuizen collectief echter verlies gemaakt. (Skwadra by Tagtik/Source: De Tijd/Illustration Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren