Tagtik

Paniek voor niets? Stroomtekort lijkt van de baan

De paniek die eind september uitbrak rond het nijpende stroomtekort in de winter lijkt van de baan. Dat blijkt uit de elektriciteitsprijs. Die zit sinds enkele dagen weer op het niveau van half september. Energiebedrijf Engie Electrabel kondigde toen aan dat enkele kernreactoren deze winter niet beschikbaar zouden zijn. Dat meldt De Tijd. 
 
De paniek was eind september groot bij de overheid en de energiebedrijven toen bleek dat we gedurende een hele periode in de winter het moesten doen met slechts één kerncentrale. De marktprijzen schoten de lucht in. De zogenaamde forwardprijs voor de levering van elektriciteit in november verdubbelde van net geen 100 euro per megawattuur, net voor de mededeling van Electrabel, tot meer dan 200 euro begin oktober.
 
De geruststellende signalen van stroomnetbeheerder Elia en van minister van Energie Marghem hebben er de afgelopen weken voor gezorgd dat de prijs zich terug gestabiliseerd heeft. 

Ook de marktprijzen voor december, januari en februari liggen weer op het niveau van voor de energiecrisis. Het is wel nog niet duidelijk of de energiefactuur voor gezinnen en bedrijven gaat stijgen door de plotse prijspiek in september en oktober. (Skwadra by Tagtik/Source: Belga/Illustration Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren