Tagtik

Werkte Dewinter jarenlang voor Chinese spion?

Vlaams Belang-boegbeeld Filip Dewinter is jarenlang adviseur geweest bij een vzw die door de Staatsveiligheid verdacht wordt van Chinese spionage. Bijgevolg maakte hij onkosten voor de vzw én had hij zelfs een ontmoeting met een directeur van de federale politie in opdracht van de Chinezen. Met dit opvallende nieuws pakt Het Laatste Nieuws vandaag uit.

De Belgische Staatsveiligheid startte een onderzoek op naar de vzw en de stichter, de Chinees Shao Changchun. Staatsveiligheid concludeerde dat de vzw zogenaamde 'inmengingsactiviteiten' uitvoerde, waarbij het in opdracht van de Chinese overheid ongeoorloofde pogingen voerde om beslissingsprocessen in ons land te beïnvloeden.

Eind vorig jaar werd de stichter van de vzw dan ook het land uitgezet. Filip Dewinter (56) onderhield zeer nauwe banden met Shao Changchun en zijn vzw. Zo reisde hij naar het buitenland in opdracht van de vzw en ging hij op vraag van de vzw eten met een directeur van de federale politie.

Het parket buigt zich over het dossier. Dewinter benadrukt dat hij niet wist van verdachte banden tussen de vzw en de Chinese overheid. "Ik heb geen deontologische fout gemaakt, laat staan dat er strafrechtelijke feiten zouden zijn gepleegd", zegt hij aan een journalist van HLN.

(Skwadra by Tagtik/Source: Het Laatste Nieuws/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren