Tagtik

Franse priester met de dood bedreigd na paaldansact

Een vereniging van liefhebbers van barokmuziek en moderne kunst had vorige week de Saint-Guillaumekerk in Straatsburg afgehuurd voor twee dansvoorstellingen op de tonen van het klassieke muziekstuk Stabat Mater. Ook een paaldansact maakte deel uit van deze dansvoorstelling. En dat zorgde voor geshockeerde reacties bij enkele extremistische protestante gelovigen. De protestantse priester uit Straatsburg die de toelating voor de dansvoorstelling in zijn kerk gaf, krijgt sindsdien zelfs doodsbedreigingen.

De paaldansact werd uitgevoerd door de Franse gymnast en nationaal paaldanskampioen Vincent Grobelny en was geen erotisch schouwspel, maar een toonbeeld van kracht, acrobatie, techniek en jarenlange training. Toch blijken enkele protestante gelovigen de paal nog steeds te associëren met seksuele handelingen. Dat is opvallend aangezien er inmiddels toch al jarenlang paaldanscompetities bestaan over de hele wereld waarbij de nadruk ligt op fitness of op kunst. De gelovigen gaan zelfs zo ver dat ze de priester met de dood bedreigen. 

"Toeschouwers onthoofden"
Zo schreef iemand dat “de godslasterende toeschouwers onthoofd zouden moeten worden”, omdat “het geen kerk meer is, maar een cabaret.” En in een andere brief klonk het dat “het hoofd van die godslasteraar van een priester eraf gesneden zou moeten worden, omdat hij de sleutel van onze heilige kerk heeft overhandigd aan een dansend serpent”, en dat “ik zal dansen op je graf”. En aan de deur van de kerk werden exemplaren van het programma van de voorstelling teruggevonden met het opschrift “Je gaat eraan” en “Je gaat naar de hel”.

"Kerk moet openstaan voor de wereld"
De priester stapte naar de politie en diende een klacht in. Hij is niet van plan om de dansvoorstelling te verbieden in zijn kerk.  “De bedreigingen schrikken me helemaal niet af”, zegt hij. “Ik vind dat de kerk zichzelf moet openstellen voor de wereld.” Er staan zelfs twee nieuwe voorstellingen gepland op 31 mei en 1 juni.

(Skwadra by Tagtik/Source: The Guardian - France Television/Illustration picture: Unsplash)

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Vincent Grobelny (@vincentgrobelny)

Ook dit kan u interesseren