Tagtik

Nemen taliban wraak op VS na moord op leider Al Qaeda?

De leider van Al Qaeda, Ayman Al-Zawahiri, is gedood tijdens een luchtaanval in de Afghaanse hoofdstad Kaboel. Dat meldt de Amerikaanse president Joe Biden. Al-Zawahiri wordt beschouwd als het meesterbrein achter de aanslagen van 11 september 2001.

Al-Zawahiri werd gedood bij een gerichte luchtaanval met drones op de binnenstad van het Afghaanse Kaboel. Hij stond op dat moment op het balkon van zijn huis in de Afghaanse hoofdstad Kaboel. “Deze missie was zorgvuldig gepland, waarbij rigoureus het risico dat burgers getroffen zouden worden geminimaliseerd werd. Een week geleden, nadat ik ingelicht werd dat de omstandigheden optimaal waren, gaf ik de finale toestemming om hem te pakken”, zei Biden. “En de missie was een succes. Geen van zijn familieleden raakte gewond en er zijn geen burgerslachtoffers. Ik deel dit nieuws nu met het Amerikaanse volk, na de bevestiging van het totale succes van de missie.” Biden bedankte de leden van de inlichtingendiensten, die met hun “buitengewone doorzettingsvermogen en talent” iedereen veiliger gemaakt hebben.

Taliban niet opgezet met aanval
De Afghaanse leiders van de taliban beweren echter dat ze niet wisten dat de terrorist zich in Kaboel bevond en vinden dat de VS het vredesakkoord tussen beide landen geschonden heeft door een aanval uit te voeren op Afghaans grondgebied.

De moord op al-Zawahiri is immers zo de eerste Amerikaanse aanval op Afghaans grondgebied sinds de taliban er in augustus vorig jaar de macht overnamen.

"Wij veroordelen sterk het feit dat Amerika ons territorium is binnengedrongen en alle internationale regels heeft geschonden", zo klinkt het in Kaboel. "Als een gelijkaardige actie zich herhaalt, zal de verantwoordelijkheid voor de gevolgen bij de Verenigde Staten liggen."

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren