Tagtik

Oorlog in Oekraïne: NAVO maakte grote fout

Jens Stoltenberg heeft toegegeven dat de NAVO meer wapens en militaire uitrusting had moeten leveren aan Oekraïne in de maanden voorafgaand aan de Russische invasie.

De voormalige secretaris-generaal van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie vertelde de Financial Times in een interview dat de oorlog tussen de twee buurlanden voorkomen had kunnen worden als de NAVO het Oekraïense leger van meer wapens had voorzien.

"Ik neem mijn deel van de verantwoordelijkheid", zei hij tegen de Britse media. "Ik ben trots op wat we hebben gedaan, maar het zou beter zijn geweest als we eerder waren begonnen", voegde hij eraan toe.

De Noorse politicus onthulde dat hij het betreurde dat hij niet meer had geanticipeerd op een Russisch offensief in februari 2022 en dat hij enkele maanden eerder wapens naar het Oekraïense leger had moeten sturen.

"Als er één ding is waar ik in zekere zin spijt van heb en dat ik vandaag veel duidelijker zie, dan is het dat we Oekraïne veel eerder veel meer militaire steun hadden moeten geven," zei hij.

"Ik denk dat we allemaal moeten toegeven dat we hen [de Oekraïense kant] meer wapens hadden moeten geven vóór de invasie. En we hadden ze na de invasie sneller meer geavanceerde wapens moeten geven. Ik neem mijn deel van de verantwoordelijkheid," legde hij uit.

(PP with QG - Source : The Financial Times / Picture: © Unsplash)

PP

PP

Sport and data journalist @Tagtik

Ook dit kan u interesseren