Tagtik

Gebruikte jij vandaag al een emoticon?

Dagelijks gebruiken honderden miljoenen mensen emoticons (emoji’s) om uit te drukken hoe ze zich voelen. Emoticons geven een emotie weer door middel van een afbeelding; ben je vandaag :-D of misschien word je wel helemaal :-@ van al die emoticons.

M.a.w. ze zijn een hulp bij het weergeven of interpreteren van gevoelens en communiceren in het algemeen. Dat geldt zeker voor de eenvoudige voorbeelden die we hier geven. Zij kunnen een geschreven boodschap versterken omdat ze door iedereen op dezelfde manier geïnterpreteerd worden.

Maar emoticons kunnen ook voor verwarring zorgen. In virtuele communicatie verliezen we immers een aantal belangrijke aspecten van menselijke interactie: lichaamstaal, gezichtsuitdrukking en intonatie. Hoe complexer het gevoel dat we willen communiceren, hoe onwaarschijnlijker de kans dat een emoticon zal helpen.

Hulpmiddel voor mensen met autisme
Mensen met autisme kunnen niet altijd aangeven hoe ze zich voelen; zij kunnen dit moeilijk onder woorden brengen. Hier schieten emoticons ter hulp; zij gaan oefenen op het gebruik van emoticons om aan te geven wat er in hun omgaat.

Hulpmiddel voor kinderen
Als jouw kind het moeilijk heeft met het uiten van emoties, kan er een pictogrammenboekje gemaakt worden met emoticons. Het kind kan dan aantonen hoe het zich voelt.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren