Tagtik

Het not-to-do-lijstje: de hype van de zomer 2022!

Studerende kinderen, werkjes die blijven liggen, die collega waar je je blijft aan storen, die verplichte vergadering ‘s avonds … het vraagt heel wat energie van ons. Toch zouden we liever die energie voor zinvolle zaken gebruiken; voor onszelf bijvoorbeeld!
Met deze tips lukt het om energie voor jezelf over te houden.

Probeer anderen niet te veranderen
Ga eens voor jezelf na hoeveel energie het kost wanneer je je blijft storen aan anderen. Dit kan je buurman zijn, je collega, je partner … we willen die persoon toch zo graag veranderen. Probeer je af te vragen vanwaar de ergernis komt, waarom je moeite hebt met het gedrag van die persoon. Misschien kom je tot de vaststelling dat je iets aan jezelf kan veranderen om er minder last van te hebben. We gaan die andere persoon echt niet veranderen! Laat gewoon die ergernis los.

Stel jezelf op de eerste plaats
Op sommige momenten in het leven zijn we zo druk bezig met het zorgen voor die ander. We zijn voor iedereen beschikbaar en vergeten om onszelf bovenaan op ons prioriteitenlijstje te plaatsen. Jezelf op de eerste plaats zetten heeft niets te maken met egoïsme. Wanneer iemand jou iets vraagt, neem dan de tijd alvorens ‘ja’ te antwoorden. Bekijk het niet als een verplichting en leer ‘neen’ te zeggen zonder je schuldig te voelen. Doe waar je echt van houdt. Na een tijdje zal je merken hoeveel energie je zo ‘opspaart’ voor jezelf!

NOT-TO-DO lijst
Kijk kritisch naar wat je net zo goed niet had kunnen doen.
De Amerikaanse hoogleraar psychologie David Barlow geeft het advies om je activiteiten een paar dagen lang nauwgezet op te schrijven, ook de tijdstippen. Dit is wel een klusje, maar na 4 dagen is er al een duidelijk beeld van jouw dagbesteding. Bekijk dan eens welke activiteiten van je lijstje achteraf onzinnig waren en wat je misschien beter had kunnen delegeren. Zo kom je stilaan tot een not-to-do-lijstje van dingen die je voortaan NIET meer gaat doen.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren