Tagtik

Houd je aan deze regels voor internetgebruik

Iedereen is wel op de hoogte van hoe we beschaafd met elkaar moeten omgaan, zowel wat ons mondeling als ons schriftelijk taalgebruik betreft. Deze omgangsvormen werden ons zelfs op school al bijgebracht. Maar kennen we ook de vuistregels voor beschaafd internetgebruik? Hou op internet vooral rekening met volgende 5 vuistregels:

Vraag je steeds af of je die dingen wel wil posten, net op het moment dat je een slechte dag hebt gehad
Lost het iets op om bijvoorbeeld online te delen dat je een uur in de file hebt aangeschoven omdat er een ongeluk gebeurd was én dat je hierdoor te laat op je afspraak was?

Reageer nooit kwaad online
Wanneer een discussie dreigt te ontsporen en je al wat opgewonden bent, neem dan een time-out. Ga even wandelen, verzet je gedachten tot je voelt dat je wat rustiger. Wedden dat je het niet meer waard vindt om te reageren?

Ga ervan uit dat de meeste mensen wel deugen
Stel wat bijkomende vragen, vraag door zodat het standpunt van de andere meer geduid kan worden en misschien genuanceerd. Zo worden de echte bedoelingen van de ander voor jou duidelijker. De mensen met ‘slechte bedoelingen’ zijn echt wel een minderheid.

Behandel de andere zoals je zelf ook wilt behandeld worden
Als je meteen afkomt met grof taalgebruik en gaat schelden, moet je er niet van schrikken dat de reacties ook niet bepaald aangenaam of fijn zullen zijn. Blijf dus vooral hoffelijk en beleefd.

Vermijd huis-, tuin- en keukenruzies op het internet
Regel dat privé en zeker niet op internet. Anderen hebben hier geen boodschap aan!

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren