Tagtik

Is buiten eten met warm weer wel een goed idee?

Met zomerse temperaturen kan het heel gezellig zijn om te eten in de buitenlucht. Maar als de temperaturen de hoogte inschieten, moet je ook enorm letten op de versheid van je voedingsmiddelen.

Gebruik dus vooral je gezond verstand. Kies bij voorkeur voedingsmiddelen die niet in de koelkast moeten maar die enkele uren op kamertemperatuur kunnen bewaard worden. Ga bijvoorbeeld voor hele vruchten in plaats van fruitsla. Vermijd risicoproducten zoals rauwe vis, gehakt, bereidingen met rauwe eieren (tiramisu, zelfgemaakte mayonaise …). En eet niet in de volle zon maar in de schaduw.

FAVV, het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen, deelt 5 tips om je etentje buiten zo veilig mogelijk te laten verlopen:

Kies de juiste boodschappentas
Neem bij warm weer je koeltas met liefst ook een koelelement erin mee naar de winkel.
Doe je boodschappen in de juiste volgorde
Ga eerst langs de rekken met niet-gekoelde producten en droge voeding. Pas daarna ga je naar de afdeling verse groenten en fruit. Eindigen doe je bij het vlees, de vis of vleesvervangers. Tot slot koop je als laatste je diepvriesproducten. Tip: steek je groenten en fruit niet samen met je vlees en vis om kruisbesmetting te vermijden.
Bewaar elk type voedingsproduct op de geschikte temperatuur
Hou je voeding onderweg koel, neem de kortste weg naar huis en zet je boodschappen meteen weg in de koelkast of diepvries. Let wel: de ideale temperatuur voor je koelkast ligt tussen de 1° en 4°C en voor je diepvriezer moet dat lager zijn dan -18°C. Kijk ook vooral naar de bewaartemperatuur op de verpakking van producten.
Voeding of restjes bewaar je op een goede manier
Verzamel direct na de maaltijd de restjes in goed afgesloten doosjes en plaats in de koelkast.
Voorkom dat rauwe voeding in contact komt met bereide maaltijden door steeds afgesloten doosjes te gebruiken. Zo kunnen de bacteriën die in rauwe groenten, fruit, vlees en vis kunnen zitten niet overgedragen worden naar andere voeding in je koelkast.
Let op je timing
Wanneer je enkele schotels op voorhand klaarmaakt, zoals pasta’s, salades, desserts … , plaats deze dan direct in de koelkast zodat bacteriën geen kans krijgen om zich te ontwikkelen. Voor rauwe producten gebruik je best steeds andere messen, vorken en snijplanken. Of je maakt ze steeds na elk gebruik goed schoon! Haal vlees en vis op het laatste moment uit de koelkast, net voordat je het op de barbecue grilt.
Een koud buffet vul je best verschillende keren aan in plaats van in één keer op tafel te zetten.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren