Tagtik

Meer bewegen om minder te vallen

Wist je dat er elke 11 seconden een 65-plusser op de spoedgevallendienst belandt na een val? Meestal is de oorzaak een ongelukkig incident zoals struikelen of vallen van een krukje.

Vanaf ons dertigste levensjaar verliezen we per jaar 1% spiermassa. En wat hebben nu die twee cijfers met elkaar te maken?
Wel: minder spiermassa betekent ook minder kracht, waardoor we minder stevig op onze benen staan, en dus vaker vallen. Maar er is ook goed nieuws want we hebben onze spieren (en dus ook onze valkansen) zelf in de hand.

Revalidatiearts Erika Joos (UZ Brussel): “Om het slinken van onze spiermassa te vertragen, is er een eenvoudig medicijn: beweging. Door minstens 30 minuten per dag licht te bewegen, doe je het valrisico al dalen. Daarvoor hoef je je niet in het zweet te werken in de fitness: simpele dingen als tuinieren of fietsen volstaan. Vul dat wekelijks aan met spierversterkende activiteiten, zoals opstaan vanuit een stoel zonder de handen te gebruiken, of je knieën strekken terwijl je zit.”

Een laatste advies van de dokter: eet voldoende voeding die rijk is aan calcium en vitamine D, zoals melkproducten en broccoli.

(Skwadra by Tagtik/Source: UZ Brussel/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren